Najlepszy kurczak z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Najlepszą rekomendacją tego dania niech będzie to, że gdy pytam męża co zrobić dobrego na kolacje
ze znajomymi zawsze pada odpowiedź "tego kurczaka na winie". Ciekawe czemu akurat wino to składnik, który zapamiętał ;)*****
Składniki
- cztery pojedyncze piersi kurczaka
- słoik pomidorów suszonych
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wina
- 0,5l słodkiej śmietanki 30%
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- pół szklanki bulionu lub kostka rosołowa
- 1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Piersi myję i kroję na kawałki wielkości polędwiczek. Doprawiam je solą pieprzem i szczyptą chilli. Smażę na patelni posmarowanej olejem tylko do lekkiego zrumienienia, zdjemuję z patelni.
Pomidory kroję na mniejsze kawałki (zwykle kroje na pół) na tej samej patelni smażę przez chwilę pomidory z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Zalewam je winem i bulionem - smażę jeszcze przez chwile (2-3 minuty). Dodaje usmażone piersi i zalewam wszystko śmietanką. Przyprawiam łyżeczką słodkiej papryki, solą i pieprzem.
Gotuję aż śmietanka lekko zgęstnieje.
Przed podaniem posypuje natką pietruszki. Czasem na koniec ścieram parmezan.
Ja podaję to danie z puree z ziemniaków, ryżem albo z ciepłą bagietką.
Smacznego.
*****
Komentarze
Prześlij komentarz