Sernik lekki i puszysty na czekoladowym spodzie

 


Jest wilgotny, puszysty, delikatny, w niczym nie przypomina ciężkich typowych serników.
A do tego jest łatwy i szybki do przygotowania.
Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. 
Co zrobić by nie opadał i upiekł się idealnie? Sernik wymaga czasu, nie lubi pośpiechu. 
Dlatego piekę go 1h 20min w piekarniku nagrzanym do  160 stopni bez termoobiegu.
I najważniejsze piekę go w kąpieli wodnej, na blaszkę dołączoną do piekarnika wlewam ok 0,5 litra ciepłej wody. Gdy minie czas pieczenia wyłączam piekarnik ale nie wyciągam sernika czekam aż wystudzi się w piecyku po 15 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki.

 

*****

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg dobrej jakości sera ja używam zawsze "Mój ulubiony"
  • 350g śmietany sałatkowej 18% (dwa małe opakowania)
  • 9 jajek
  • 100g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g cukru
 
 Kruche ciasto
  •  szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • czubata łyżka cukru
  • 125g masła
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
 
 


*****

Wykonanie

Wszystkie składniki na spód zagnieść (ja wyrabiam ciasto w robocie ok 1 minuty). Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie ciasto. Zapiec w piekarniku ok 10min, wtedy ciasto nie zrobi się mokre od sera, będzie kruche i pyszne.

 

W czasie kiedy piecze się spód naszego sernika przygotowujemy masę serową.

 

Oddzielić żółtka od białek. Masło rozpuścić i ostudzić. Ser, śmietanę, budynie, żółtka, proszek, przestudzone masło zmiksować do połączenia składników. 

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.

Delikatnie połączyć białka z masą serową.

Masę wylać na spód z ciasta kruchego.

 

Pieczenie

To osobny podpunkt, bo pieczenie sernika jest ważniejsze nawet od samego sposobu wykonania ciasta. Sernik najlepiej piec w kąpieli wodnej, wtedy nie popęka i nie opadnie.

Ja swojego nie wkładam do blaszki z wodą. Nalewam po prostu ok 0,5l wody na dużą blaszkę dołączoną do piekarnika i wsuwam poziom niżej niż kratka na której piecze się sernik. 

Sernik piekę w niskiej temperaturze ok 160 stopni przez 1godz i 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik ale jeszcze przez 15 minut nie otwieram drzwiczek. Po 15 minutach uchylam je tylko delikatnie i tak pozwalam wystygnąć serniczkowi w piekarniku.

Podaje go często z gorącym musem z malin. Ale równie pyszny jest sam bez żadnych dodatków.

 


 

Smacznego.

 


 


Komentarze

  1. Dzień dobry, mam pytanie, śmietana kwaśna czy śmietanka słodka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, czy jest to przepis na dużą blachę? jaka średnica tortownicy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz