Majowy niezbędnik



Mówią, że maj to najpiękniejszy miesiąc w roku. Przyroda już w pełni budzi się do życia.
Wszystko wokół rozkwita. Zaczynają się już całkiem przyjemne temperatury na dworze (no może oprócz tych nieszczęsnych ogrodników i Zimnej Zośki).


*****

O czym warto pamiętać w maju?

Po pierwsze zerwij do wazonu bukiet Lilaka, popularnie nazywanego bzem.
Kiedy zwiędnie, wymień go na konwalie. I takim sposobem zafundujesz sobie najlepszą aromaterapię pod słońcem.
By bez zachował dłużej świeżość w wazonie, warto sparzyć mu końce łodyg, zanurzając na minutę we wrzątku.



Po zimnych ogrodnikach możemy już swobodnie sadzić na tarasach i balkonach kwiaty, takie jak pelargonie, petunie, surfinie czy begonie.
Ja w tym roku, na swój taras kupiłam piękne sadzonki białych pelargonii.
O inspiracjach tarasowych pisałam Tutaj.


Pojawił się już rabarbar, więc koniecznie trzeba upiec ciasto z rabarbarem.
Przepis na pyszną tartę z tym przysmakiem znajdziecie Tutaj




Warto obserwować dziki bez i gdy pojawią się na nim kwiaty zrobić z nich sok. U nas już zaczyna kwitnąć, wiec nie przegapcie tego momentu.
Przepis jest bardzo prosty, a taki sok dolany latem do wody z cytryną, wszystkim bardzo smakuje.




Składniki na syrop z kwiatów dzikiego bzu
  • 40 kwiatów bzu
  • 2 kwaski cytrynowe
  • 2 cytryny
  • 1kg cukru (zamiennie ksylitol)
  • 2 litry wody
Dokładny przepis i sposób wykonania znajdziecie na blogu Ani z Odinspiracjidorealizacji Tutaj.


W maju obchodzimy też najważniejsze święto w roku. Kto zgadnie jakie? Myślę, że o Dniu Matki 26.maja nikt nie zapomni.
Może podarujecie mamie właśnie własnoręcznie zrobiony sok z kwiatów bzu? Albo upieczecie pyszną tartę?

Pozdrawiam Asia.


Komentarze

  1. Odwiedziłem niedawno stronę https://ogrodolandia.pl/meble-ogrodowe i jestem pod wrażeniem ich oferty. Duży wybór, różnorodność stylów i przystępne ceny. Z pewnością wrócę tam przy kolejnych zakupach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz