Tarta z rabarbarem
Jeśli zapytał by mnie ktoś, jakie ciasto piekę najczęściej? Bez wahania odpowiedziała bym, że tartę.
Tartę z jabłkami, tartę z malinami, tartę ze śliwkami... Długo mogę tak wymieniać. Owoce się zmieniają wraz z sezonem, ale ciasto zawsze jest to samo. Najlepsze!
Zaczął się sezon na rabarbar, wiec dziś tarta w takim wydaniu.
*****
Tarta z rabarbarem
Składniki
Tarta z rabarbarem
Składniki
(moja foremka ma 29cm średnicy)
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 260 g masła (rozpuścić)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50-70g cukru
- sól na czubek łyżeczki
Kruszonka na wierzch
- 150g mąki
- 150g cukru
- 150g masła
Cukier, mąkę, sól i proszek wymieszać razem.
Do suchych składników wlać roztopione ciepłe masło.
Wymieszać i rozłożyć w foremce
Pokrojony na kawałki rabarbar rozłożyć na cieście.
Pokrojony na kawałki rabarbar rozłożyć na cieście.
Na wierzch rozłożyć kruszonkę.
Piec w temp. 180 stopni, ok 55-60 min.
Piec w temp. 180 stopni, ok 55-60 min.
Komentarze
Prześlij komentarz