Tarta z rabarbarem




Jeśli zapytał by mnie ktoś, jakie ciasto piekę najczęściej? Bez wahania odpowiedziała bym, że tartę.
Tartę z jabłkami, tartę z malinami, tartę ze śliwkami... Długo mogę tak wymieniać. Owoce się zmieniają wraz z sezonem, ale ciasto zawsze jest to samo. Najlepsze!

Zaczął się sezon na rabarbar, wiec dziś tarta w takim wydaniu.

 *****
Tarta z rabarbarem

 Składniki 
(moja foremka ma 29cm średnicy)

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 260 g masła (rozpuścić)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50-70g cukru
  • sól na czubek łyżeczki


Kruszonka na wierzch
  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 150g masła



Wykonanie

Cukier, mąkę, sól i proszek wymieszać razem.
Do suchych składników wlać roztopione ciepłe masło.
Wymieszać i rozłożyć w foremce
Pokrojony na kawałki rabarbar rozłożyć na cieście. 
Na wierzch rozłożyć kruszonkę.
Piec w temp. 180 stopni, ok 55-60 min.

Smacznego!
  


Pozdrawiam Asia.

Komentarze