Przepis: Malinowa chmurka a może malinowa rozkosz?

Uwielbiam ciasto malinowa chmurka z naszej lokalnej piekarni. Tym razem postanowiłam upiec sama podobne ciasto ale kruchy, jasny spód zastąpiłam kakaowym biszkoptem. Wyszło pyszne!

Chcecie przepis? ;)




BISZKOPT

 

Na początek upiekłam kakaowy biszkopt 

Składniki:

  • 4 średnie jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1/8 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier ciągle ubijając. 
Dodać żółtka nadal ubijać.
Ubijać jeszcze ok 5min.
Dodać sypkie produkty i delikatnie wymieszać.
Formę 35:25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni bez termoobiegu.
Masę przelać do formy i piec ok 25-30 minut.


MALINOWA GALARETKA

Składniki:

  • 0,5 kg malin
  • 3 szklanki wody
  • 3 galaretki malinowe (ja używam zawsze Winiary)
 
Po wystudzeniu na biszkopt rozłożyć maliny ok 0,5kg
3 galaretki malinowe rozpuścić w trzech szklankach wrzątku.
Ostudzić.
Tężejącą galaretką zalać maliny.
Odstawić do lodówki. 

 

BEZA

Składniki:

  • 4 białka
  • 1 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Białka ubić na sztywną masę z odrobiną soli. Kolejno nadal ubijać dodawać po łyżce cukier. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty aż cukier się dobrze rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Formę 25:35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę.
Piec 1 godzinę.
Temperatura 120 stopni z termoobiegiem.
Po godzinie wyjąc z piekarnika i wystudzić.


KREM

  • 250g serka mascarpone
  • 0,5l śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Śmietanę, serek i cukier włożyć do misy miksera i ubijać do momentu aż masa zrobi się gęsta i kremowa.


CZAS ZŁOŻYĆ CIASTO

Na biszkopcie z masą malinową rozprowadzić krem, na wierzch ułożyć wystudzoną beze. Schłodzić w lodówce.

Spróbujcie też pysznej tarty, przepis TUTAJ

Smacznego.

Komentarze