Przepis: Malinowa chmurka a może malinowa rozkosz?
Uwielbiam ciasto malinowa chmurka z naszej lokalnej piekarni. Tym razem postanowiłam upiec sama podobne ciasto ale kruchy, jasny spód zastąpiłam kakaowym biszkoptem. Wyszło pyszne!
Chcecie przepis? ;)
BISZKOPT
Na początek upiekłam kakaowy biszkopt
Składniki:
- 4 średnie jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/8 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier ciągle ubijając.
Dodać żółtka nadal ubijać.
Ubijać jeszcze ok 5min.
Dodać sypkie produkty i delikatnie wymieszać.
Formę 35:25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni bez termoobiegu.
Masę przelać do formy i piec ok 25-30 minut.
MALINOWA GALARETKA
Składniki:
- 0,5 kg malin
- 3 szklanki wody
- 3 galaretki malinowe (ja używam zawsze Winiary)
Po wystudzeniu na biszkopt rozłożyć maliny ok 0,5kg
3 galaretki malinowe rozpuścić w trzech szklankach wrzątku.
Ostudzić.
Tężejącą galaretką zalać maliny.
Odstawić do lodówki.
BEZA
Składniki:
- 4 białka
- 1 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną masę z odrobiną soli. Kolejno nadal ubijać dodawać po łyżce cukier. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty aż cukier się dobrze rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Formę 25:35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę.
Piec 1 godzinę.
Temperatura 120 stopni z termoobiegiem.
Po godzinie wyjąc z piekarnika i wystudzić.
KREM
- 250g serka mascarpone
- 0,5l śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę, serek i cukier włożyć do misy miksera i ubijać do momentu aż masa zrobi się gęsta i kremowa.
CZAS ZŁOŻYĆ CIASTO
Na biszkopcie z masą malinową rozprowadzić krem, na wierzch ułożyć wystudzoną beze. Schłodzić w lodówce.
Spróbujcie też pysznej tarty, przepis TUTAJ
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz