KUCHNIA: Organizacja w kuchni. Jakie rozwiązania sprawdziły się w naszym domu.
Organizacja w kuchni to temat rzeka. Każda Pani/Pan domu ma swoje ulubione rozwiązania i upodobania. Jeśli macie ochotę poznać moja subiektywną opinię na temat niektórych rozwiązań w kuchennych wnętrzach, zapraszam do lektury.
Oto jakie rozwiązania zastosowaliśmy u nas, które się sprawdziły, a których nie powtórzyłabym projektując kolejny raz kuchnie.
Wymiary kuchni.
- Nasza kuchnia ma kształt kwadratu.
- Wymiary kuchni 4,3m : 4,3m
Kuchnia dla naszej czteroosobowej rodziny jest wystarczających rozmiarów, powiedziałabym, że jest spora.
Część bocznych szafek we wyspie to atrapy. uchwyty przykręciliśmy bo efekt wizualny jest lepszy.
Układ zabudowy.
Zabudowa kuchni jest w kształcie litery L, jest zamontowana pod sam sufit.
Dzięki szafkom zabudowanym do sufitu, zyskujemy sporo miejsca do przechowywania.
W dolnej części zabudowy zastosowaliśmy system szuflad, rezygnując prawie całkowicie ze zwykłych szafek. Bardzo sprawdziło nam się to rozwiązanie.
Wystarczy wysunąć szufladę, by zobaczyć całą jej zawartość. Nie trzeba nurkować w ciemnych czeluściach półek. Z tego samego powodu zrezygnowaliśmy z szafki narożnej na rzecz szuflad. Wszelkie nerki i karuzele nie są moim ulubionym rozwiązaniem.
Dodatkowo na środku pomieszczenia umieszczona jest sporych rozmiarów wyspa kuchenna, przy której jemy część posiłków. W wyspie został zamontowany też zlew i zmywarka, szuflada (pod zlewem) z koszami do segregacji odpadów, oraz dwie boczne szafki.
Inne sprzęty: lodówka, piekarnik, płyta indukcyjna znajdują się w ciągu zabudowy w kształcie L.
Taki układ sprawdza nam się bardzo dobrze. W kuchni jest sporo blatu roboczego, powiększonego o blat na wyspie.
Szklane witryny w szafkach wiszących, nadają zabudowie lekkości.
Podwieszany siligranitowy zlewozmywak na wyspie jest 1,5 komorowy. Bardzo praktyczny i łatwy w utrzymaniu.
Wymiary wyspy to 150cm na 140cm, wysokość 88cm.
Odległości miedzy wyspą a szafkami z jednej strony 120cm z drugiej 110cm. W przypadku takiej odległości dwie osoby mogą się swobodnie minąć.
Nasza kuchnia położona jest w północnej części budynku, dlatego jest dość ciemnym pomieszczeniem. Uważam, że warto było rozważyć montaż większego okna na etapie projektowania domu.
O czym Warto pamiętać planując rozmieszczenie poszczególnych sprzętów:
- należy zwrócić uwagę, by po obu stronach płyty indukcyjnej zostawić odpowiednią szerokość wolnego blatu (uważam że co najmniej 60cm). W czasie gotowania będziemy mogli swobodnie odstawiać na nim garnki, czy postawić potrzebne w trakcie gotowania produkty.
- dobrze jest umieścić piekarnik niedaleko płyty, oprócz tego, że łatwo włożyć do niego potrawy prosto z płyty, gorące garnki wyjęte z piecyka można odstawić na żaroodporną płytę, zamiast szukać podkładek chroniących nasz balat.
- zlew powinien być obok zmywarki. Jeśli jesteś praworęczna to zmywarkę umieść właśnie z prawej strony zlewu i odwrotnie jeśli jesteś leworęczna.
Wyjmując sztućce, talerze i odkładając je, szuflady są na tyle blisko by nie musieć się przemieszczać.
Organizacja w szufladach/szafkach
- sztućce, talerze, szklanki umieściłam w szufladach/szafkach znajdujących się blisko zmywarki. Podczas opróżniania zmywarki mogę szybciej odłożyć naczynia na miejsce.
- szafki, w których trzymam herbaty, kawy i filiżanki znalazły się w bliskim sąsiedztwie kącika kawowego.
- w szufladach pod płytą miejsce znalazły chochle, łyżki potrzebne w czasie gotowania. Trzymam też tu garnki i patelnie. Wąskie szuflady po lewej stronie płyty wykorzystałam na przyprawy.
Gorące garnki odstawiam bezpośrednio na granitowy blat.
- przy zmywarce mam wąską szafkę typu cargo, w której trzymam tabletki do zmywarki i inne detergenty. Plusem tego rozwiązania jest to, że do rzeczy w takiej szafce mamy dostęp z każdej strony. Warto zainwestować w system dobrej jakości, sprawdzonego producenta, gdyż zdarza się, że te tańsze piszczą, nie wysuwają się płynnie albo szybko ulegają awariom.
- Strefa zapasów (lodówka, spiżarka) u nas znajduje się na końcu zabudowy. Lodówka do zabudowy (prawa strona) nie sprawdziła nam się, gdyż jest dla nas za mała. Szafka - spiżarka (lewa strona) mogła mieć część półek wysuwanych, szuflad, gdyż do produktów znajdujących się z tyłu mam trudny dostęp.
Część produktów żywnościowych przechowuję też w szufladach z prawej strony płyty indukcyjnej (makarony, ryże, kasze). Mogę po nie szybko sięgnąć w czasie gotowania.
- Piekarnik i kuchenka mikrofalowa znalazły się w słupku kończącym zabudowę z lewej strony. Tutaj też w szafkach trzymam blaszki, tortownice i inne gadżety do pieczenia.
Odpowiedzi na częste pytania na temat kuchni:
- kuchnie wykonał lokalny stolarz na wymiar.
- odległość miedzy górnymi szafkami a blatem 60cm jest dopasowana do mojego wzrostu tak samo wysokość szafek dolnych.
- na podłodze mamy płytki drewnopodobne.
- blaty z granitu star galaxy są bardzo praktyczne, pisałam już o tym TUTAJ
- system szuflad marki blum.
- okap kuchenny jest ukryty w zabudowie.
- płytki na ścianie to Vives Rivoli Raspail Blanco
Asia.
Ciekawy wpis. Warto było tutaj zajrzeć
OdpowiedzUsuńJa polecam etykietki na słoiczki kuchenne z tej strony https://latwoiczysto.com/produkt/naklejki-etykiety-samoprzylepne-na-pojemniki-kuchenne/. Mega się sprawdzają
OdpowiedzUsuńJa już sobie życia bez zmywarki teraz nie wyobrażam. Nawet jak akurat danego dnia nie gotuję to i tak się okazuje, że wieczorem zmywarka pełna. A na rano bez żadnego trudu mam naczynia czyste. Ważna oczywiście jest jakość, dobrze stawiać na sprzęty sprawdzonych producentów. Tak samo ze środkami do zmywarki, na https://www.inco.pl/dzialalnosci/domowe-srodki-czystosci można znaleźć takie skuteczne a do tego z bezpiecznym składem.
OdpowiedzUsuń