Sernik lekki i puszysty na czekoladowym spodzie
*****
Składniki
Masa serowa
- 1 kg dobrej jakości sera ja używam zawsze "Mój ulubiony"
- 350g śmietany sałatkowej 18% (dwa małe opakowania)
- 9 jajek
- 100g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g cukru
- szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- czubata łyżka cukru
- 125g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
*****
Wykonanie
Wszystkie składniki na spód zagnieść (ja wyrabiam ciasto w robocie ok 1 minuty). Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie ciasto. Zapiec w piekarniku ok 10min, wtedy ciasto nie zrobi się mokre od sera, będzie kruche i pyszne.
W czasie kiedy piecze się spód naszego sernika przygotowujemy masę serową.
Oddzielić żółtka od białek. Masło rozpuścić i ostudzić. Ser, śmietanę, budynie, żółtka, proszek, przestudzone masło zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
Delikatnie połączyć białka z masą serową.
Masę wylać na spód z ciasta kruchego.
Pieczenie
To osobny podpunkt, bo pieczenie sernika jest ważniejsze nawet od samego sposobu wykonania ciasta. Sernik najlepiej piec w kąpieli wodnej, wtedy nie popęka i nie opadnie.
Ja swojego nie wkładam do blaszki z wodą. Nalewam po prostu ok 0,5l wody na dużą blaszkę dołączoną do piekarnika i wsuwam poziom niżej niż kratka na której piecze się sernik.
Sernik piekę w niskiej temperaturze ok 160 stopni przez 1godz i 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik ale jeszcze przez 15 minut nie otwieram drzwiczek. Po 15 minutach uchylam je tylko delikatnie i tak pozwalam wystygnąć serniczkowi w piekarniku.
Podaje go często z gorącym musem z malin. Ale równie pyszny jest sam bez żadnych dodatków.
Smacznego.
Dzień dobry, mam pytanie, śmietana kwaśna czy śmietanka słodka?
OdpowiedzUsuńKwaśna/sałatkowa ja używam bakoma albo zott
UsuńDzień dobry, czy jest to przepis na dużą blachę? jaka średnica tortownicy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń