Chleb z garnka - pyszny i puszysty



Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny chleb.
Od jakiegoś czasu zamiast kupować pieczywo, piekę je sama w domu.
Długo eksperymentowałam i szukałam przepisu idealnego, który smakował by wszystkim członkom rodziny.
Ten na zakwasie był  za kwaśny, orkiszowy i z mąki pełnoziarnistej smakował tylko mnie i Poli. Ale od kiedy upiekłam pierwszy raz chleb w garnku, wszyscy się nim zajadają.




*****

Składniki:

  • 500g mąki pszennej (czasem mieszam i dodaję 150g żytniej)
  • 100-120g siemienia lub żurawiny, oliwek
  • 400 ml ciepłej wody
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

Do drożdży wsypać cukier i wlać trochę ciepłej wody -wymieszać.
  Mąkę, siemię i sól połączyć w misce. 
Dodać drożdże i resztę ciepłej wody.
Wszystko dobrze wyrobić.

Ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia ok 2 godziny.

Do nagrzanego piekarnika (góra dół) do 220 stopni włożyć garnek żeliwny 
na 10-15 minut (może być naczynie żaroodporne albo garnek emaliowany)

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć  na posypaną mąką stolnice i uformować chlebek.
Włożyć go do nagrzanego garnka, przykryć pokrywką i piec 40 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 - 20 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z garnka i studzić na kratce.

Smacznego!



Koniecznie upieczcie i dajcie znać czy smakował.
Pozdrawiam Asia. 

Komentarze

  1. Jeśli nie chcę dodawać nasion, czy wtedy musze zwiekszyć ilość mąki? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie musisz zwiększać ilości mąki, ja bardzo często piekę go bez nasion :)

      Usuń

Prześlij komentarz