Chleb z garnka - pyszny i puszysty
Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny chleb.
Od jakiegoś czasu zamiast kupować pieczywo, piekę je sama w domu.
Długo eksperymentowałam i szukałam przepisu idealnego, który smakował by wszystkim członkom rodziny.
Ten na zakwasie był za kwaśny, orkiszowy i z mąki pełnoziarnistej smakował tylko mnie i Poli. Ale od kiedy upiekłam pierwszy raz chleb w garnku, wszyscy się nim zajadają.
*****
Składniki:
- 500g mąki pszennej (czasem mieszam i dodaję 150g żytniej)
- 100-120g siemienia lub żurawiny, oliwek
- 400 ml ciepłej wody
- 30g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Do drożdży wsypać cukier i wlać trochę ciepłej wody -wymieszać.
Mąkę, siemię i sól połączyć w misce.
Dodać drożdże i resztę ciepłej wody.
Wszystko dobrze wyrobić.
Ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia ok 2 godziny.
Do nagrzanego piekarnika (góra dół) do 220 stopni włożyć garnek żeliwny
na 10-15 minut (może być naczynie żaroodporne albo garnek emaliowany)
na 10-15 minut (może być naczynie żaroodporne albo garnek emaliowany)
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na posypaną mąką stolnice i uformować chlebek.
Włożyć go do nagrzanego garnka, przykryć pokrywką i piec 40 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 - 20 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z garnka i studzić na kratce.
Smacznego!
Koniecznie upieczcie i dajcie znać czy smakował.
Jeśli nie chcę dodawać nasion, czy wtedy musze zwiekszyć ilość mąki? Dziekuje.
OdpowiedzUsuńNie nie musisz zwiększać ilości mąki, ja bardzo często piekę go bez nasion :)
Usuń